
Zijn tweelingbroer werd benaderd om te solliciteren op een IT-functie bij CZ. En Juul ging ermee vandoor. Gelukkig wel in goede harmonie. Vanuit een IT- en marketingfunctie startte hij bij ons als Requirement Engineer voor de Mijn-omgeving, waarbij ‘pionieren’ een terugkerend thema is. De taal van webcomponenten beheerste hij al goed en daar kwam de CZ-taal bij. Ja, dat zijn twee verschillende dingen. Juul kan je er alles over vertellen.
“Met IT werken en aan IT werken zijn twee verschillende dingen. In mijn baan als Business Engineer die logisch volgde op mijn opleiding deed ik het eerste, maar ik wilde eigenlijk het tweede. Dat zal te maken hebben met mijn interesse in techniek. Die overstap was even pittig, maar ik wist ook: ik ga mezelf het eigen maken met geduld en vooral veel vragen.”
Vragen, vragen, vragen
“Eigenlijk ben ik een soort werkvoorbereider, ik zoek uit wat er nodig is om een nieuw idee in de applicatie te implementeren en omschrijf dit functioneel. Code heb ik niet nodig. Des te beter moet ik het IT-landschap bij CZ kennen om bij het juiste ontwikkelteam aan te kloppen. Gelukkig stel ik van nature veel vragen. Daarbij: je krijgt de tijd en de juiste ondersteuning van collega’s die met je meedenken. Ook als je even niet precies meer weet wat een specifieke CZ-afkorting betekent. Want die hebben we veel. Er is zelfs een chatbot ontwikkeld om je uit de brand te helpen.”
Oude beelden herzien
“Bij veel organisaties zéggen ze dat er alle ruimte is om te ontwikkelen, maar dan is dat in de praktijk lastig met werk te combineren. Bij CZ kan het wel. Dat past ook bij een organisatie die ontzettend vernieuwend is. Want als je het mij vraagt zijn we eigenlijk ook een ‘IT-bedrijf’ dat de dienst van een goede verzekering digitaliseert, om het toegankelijk en betaalbaar te houden. Dus innoveren is een must. Dat is duidelijk terug te zien in de ontwikkelmogelijkheden die je hier hebt. Je mag en kan daar de tijd voor nemen.”
Aanmodderen? Pionieren!
“Een voorbeeld van een project waar ik veel van opsteek, is het inregelen van alerting. Dit is een doorlopend project, maar de afgelopen tijd had het voor ons team net wat extra urgentie. Wij zijn verantwoordelijk voor wat we intern de Mijn-omgeving noemen. De plek waar verzekerden na inloggen veel zelf kunnen regelen. Zeker met het oog op de premiebekendmaking wilden we een melding krijgen als er veel foutmeldingen optraden door storingen in gekoppelde systemen van andere applicaties, maar vooral in die van onszelf. Zodat we vragen hierover beter kunnen plaatsen en in de toekomst voorkomen. Ik had geen idee hoe dit precies zou werken, dus er zit veel researchwerk en testing in. Dat kun je aanmodderen noemen, maar een collega zei: ‘Juul, dat is gewoon pionieren.’”
Socializen
“Eigenlijk werken we met twee teams van ongeveer 19 collega’s aan verschillende projecten van de Mijn-omgeving. We kennen elkaar goed en nemen op onze wekelijkse kantoordag ook de tijd om met elkaar te socializen, naast alle meetings die dan gepland staan. Die binding vind ik heel belangrijk als basis, omdat we ook veel op afstand werken. Zeker bij een sprintwisseldag kan de werkdag voor de helft gevuld zijn met meetings. Dan grappen we wel eens ‘Ga je nog ontwikkelen vandaag?’ Maar goed, plannen maken hoort er natuurlijk ook gewoon bij.”
Een plusje erbij
“Dankzij die goede sfeer is het makkelijk om feedback te geven en vragen. Laatst tipte een collega mij bijvoorbeeld een training beïnvloedingsvaardigheden, die ik niet lang daarna ging volgen. Wat ik daar vooral uit toepas, is dat je niet je eigen idee moet doordrukken, maar vooral wilt motiveren om in actie te komen. Of dat nu op jouw manier is, of op die van de ander. We werken immers aan hetzelfde doel: goede zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Voor mij is dat een plusje, boven op de inhoud van het werk wat ik zo leuk vind om te doen. Ik draag iets bij, dat motiveert me en geeft me een goed gevoel.”